Despre TVR Craiova

Am primit pe blog copia unui memoriu pe care un grup de anonimi l-au inaintat lui Andi Lazescu. Nu-mi plac „anonimele”, dar stiu si ce climat exista in jurul lui Traian Barbulescu, fostul director si actual membru al CA si, indiferent cine l-a scris, memoriul cuprinde mult adevar, in special despre ”performantele profesionale” ale acestei structuri subordonate direct PDG al SRTV. Interesant si ca redactorul sef de la stiri a primit doua sesizari de la cabinetul PDG pentru furnizarea de imagini unor televiziuni concurente si totusi vrea sa se inscrie la concurs. Furnizarea de imagini catre concurenta e boala veche in TVR, am si eu niste povesti horror, dar vi le spun altadata.  Iata insa memoriul, poate totusi cineva il vede si nu lasa concursul pe mana unor neaveniti. Sincera sa fiu, m-as mira sa nu-l lase si sa nu faca pana la urma Traian Barbulescu ce vrea el acolo. Doar e membru in CA…

Stimate domnule Preşedinte – Director General,

Suntem un grup de angajaţi ai Studioului Teritorial TVR Craiova care doresc să vă aducă la cunoştinţă câteva lucruri, pe care poate nu le stiţi. În primul rând, vă rugăm să înţelegeţi de ce nu semnăm acest memoriu. PENTRU CĂ NE ESTE FRICĂ! Au reuşit să ne plafoneze, să ne ia orice fărâmă de demnitate, să distrugă toate idealurile cu care am pornit la drum în acest loc, pe care în naivitatea noastră, îl credeam fascinant. În toţi aceşti ani de când suntem angajaţi ai acestei instituţii am fost hăituiţi, terorizaţi, hărţuiţi, marginalizaţi şi discreditaţi numai şi numai pentru că am dorit să ne facem treaba într-un mod onest şi profesionist şi am ales să nu facem parte din gloata incompetentă, obedientă a marii familii TVR Craiova. Spunem “marea familie”, deoarece la o scurtă verificare a angajaţilor o să descoperiţi că peste jumătate dintre aceştia se află în diverse grade de rudenie. Inclusiv fata cea mică a d-lui Bărbulescu, Clara Paveluc, e angajată ca redactor.
Dar ca să fim scurţi şi la obiect, haideţi să vă prezentăm câte ceva şi concluziile le trageţi singur :

1. Stiţi ce pregătire are dl. Bărbulescu? I-aţi citit vreodată CV-ul? Puteţi începe de la faptul că la bază are Institutul de Filologie de 3 ani, nu vreo facultate! Nicio pregătire managerială, niciun curs de specializare. Nu ştie nici măcar o limbă străină. Avem întreaga lui biografie şi lista cu toţi PSD-iştii care l-au ajutat şi menţinut în funcţie în toţi aceşti ani, dar nu e cazul acum!
2. Credem că este inutil să vă spunem interesele cărui partid (sau alianţă) le reprezintă dl. Bărbulescu în CA al SRTV. În niciun caz ale angajaţilor! De fapt s-a văzut la ultima şedinţă a CA, vis-à-vis de executarea politică a d-nei Culcer, cu care oricum avea anumite animozităţi personale. O puteţi întreba ce crede despre acest personaj şi nu de ieri de azi!
3. Ce stil managerial a avut în toţi aceşti ani? Vă spunem noi : DICTATORIAL! Exploata angajaţii ca pe proprii lui servitori. Există nenumărate articole de presă despre cum folosea maşinile şi oamenii studioului în interes personal şi nimeni n-a luat vreodată nicio măsură. Excepţie a făcut dl. Giurgiu, dar, din păcate, până să-l execute el, a fost el însuşi executat de PSD cu sprijinul larg al PNL. Ştiţi prea bine! Ca să-şi menţină scaunul şi să “dea bine”, de fiecare dată la sfârşitul anului, returna la bugetul SRTV banii necheltuiţi fără să-l intereseze că aveam nevoie de echipamente sau de decoruri noi pentru a ţine pasul cu celelate televiziuni. Unii zic că ar fi avut un comision din asta. Halal management!
4. Ştiţi de câţi ani sunt în funcţie actualii şefi de la noi? Din 2003, iar din decembrie 2004 au fost numiţi pe perioadă nedeterminată de Nicolau (zicem bine “numiţi”, pt. că Bărbulescu a fost şeful comisiei de concurs şi numai ei au fost candidaţii!). Se poate verifica foarte uşor ce au făcut în toţi aceşti ani, ca manageri. Oricum, noi vă vom da câteva indicii în cele de mai jos :

- lipsa oricărei strategii privind îmbunătăţirea activităţii d.p.d.v. managerial şi editorial, în vederea dezvoltării studioului pe termen scurt, mediu şi lung din partea managementului. Noi n-am văzut niciodată vreun raport scris în acest sens.
– lipsa oricărui program de actualitate de tip magazin sau dezbatere politică din grilă. Există numai un buletin zilnic de ştiri si o emisiune retrospectivă săptămânală. De ce nu se fac anchete, reportaje, emisiuni economice? Noi nu dorim să “deranjăm” pe nimeni probabil. V-aţi uitat vreodată la ştirile noastre? Formatul e jalnic, nu există ştiri pe scurt, culturale, grafice, teases etc.
– inexistenţa unei arhive de ştiri, de imagini sau a unei baze de date cu extrase de presă scrisă. De asemenea, serviciul de documentare este lipsit de orice fel de logistică (presă scrisă, cărţi de specialitate, DVD-uri cu informaţii etc.)
– inexistenţa unor moderatori / redactori / reporteri specializaţi pe anumite tipuri de emisiuni (economic, politic, social etc.). Totul se face pe principiul “noi ştim de toate!”. Mai mult, au fost cazuri de moderatori / prezentatori luaţi efectiv de pe stradă şi puşi să prezinte, numai pt. ca erau rude cu cutare sau cutărescu. Greu de crezut, trist chiar, dar adevărat!
– există cel putin 3 VJ cu specializare completă, care nu au fost folosiţi niciodată. De ce cheltuie TVR-ul banii pe astfel de cursuri?
– şicanarea permanentă a regizorului artistic, un om valoros, dar care nu-şi poate face treaba, deci nu există!
– ameninţarea permanentă cu subevaluarea a angajaţilor oneşti care îşi permit să vocifereze la adresa conducerii.
– inechitatea salarială. Cum să îşi facă treaba într-un mod profesionist un redactor, dacă un şofer sau un portar câştigă cel puţin cât el? Pt. asta îi mulţumim tot d-lui Bărbulescu şi şefilor, care au avut grijă să fie remuneraţi corespunzător lingăii, obedienţii şi turnătorii, nu profesioniştii!
– cu excepţia câtorva, avem foarte multe emisiuni “prăfuite”, de ani şi ani. Efectiv, aceeaşi grilă de 7-8 ani! Nu există creativitate, originalitate, noutate. Sunt emisiuni impuse, aceiaşi invitaţi eterni sau alţii, aduşi în funcţie de interese (mulţi dintre ei fără nicio competenţă în domeniu) etc. etc.
– nu există o echipă specializată care să producă reportaje, documentare etc. după modelul Iaşului. O echipă care să aducă premii, recunoaştere şi faimă. Extrem de rar a fost lăsat cineva să facă aşa ceva, dar şi când s-a întâmplat, a fost şicanat permanent, în sensul că a fost supus unei limite de timp la filmări şi la montaj şi lipsit de resursele umane necesare, în timp ce ei, şefii, aveau totul la dispoziţie. S-a văzut şi încă se vede ce au făcut!
– nu există niciun fel de comunicare, nici pe verticală, nici pe orizontală. Totul se face după legea bunului plac, chiar şi cu încălcări grave ale regulamentelor şi legilor în vigoare! Nu există consultări, brainstorming etc. Totul e opac şi netransparent. Noi, angajaţii nu contăm!
– reluări excesive ale emisiunilor.
– lipsa totală a unor studii de piaţă în toţi aceşti ani. Chiar şi a unora simpliste!
– lipsa unui pachet grafic unitar. Cel care se ocupă cu asta, este permanent cenzurat şi ideile lui nu contează. Sunt anumite generice vechi de 7-8 ani!
– lipsa totală a unei strategii integrate de promovare.
– lipsa de personal calificat în anumite sectoare ale studioului.
– TVR Craiova nu a “dat” niciodată o vedetă autentică, comparativ cu celelalte teritoriale.
– inexistenţa unui marketing performant. Se poate face comparaţia pe ultimii 10 ani şi se va observa clar evoluţia în raport cu celelalte teritoriale.
– nu au existat niciodată idei, proiecte sau emisiuni produse de noi, care să penetreze la nivel naţional, cu excepţia celor cuprinse în grilele de programe ale canalelor naţionale.
– echipamente precare, vechi. Studioul de ştiri niciodată n-a fost renovat şi neantifonat corespunzător. Grădina exterioară a studioului a fost lăsată în paragină.
– nu există consultări în privinţa realizării decorurilor, nici cu realizatorii de emisiuni, nici cu personalul de la producţie. Mereu au fost făcute pompieristic şi improvizat, fără nicio legătură cu principiile scenografice şi de cele mai multe ori cu o risipă enormă de resurse financiare şi de materiale. Mereu la firmele de casă ale şefului serviciu Producţie!
– nu au existat aproape niciodată prospecţii, la producţiile de anvergură, iar dacă au fost, au mers în prospecţie exact cei care nu aveau nicio legătură cu acest lucru.
– lipsa oricărei urme de motivare (stimulare, recompensare etc.) a angajaţilor care au avut performanţe excepţionale.
– oponenţa permanentă şi reticenţa managementului în a trimite angajaţii la specializare. Cu foarte mici excepţii, au fost trimişi exclusiv cei de la redacţional şi nici de acolo toţi.
– TVR Craiova a fost mereu co-producător la orice. Niciodată, sau extrem de rar, nu ne-am putut ridica mai sus de această condiţie. Să iniţiem ceva anume, să fim lideri pe anumite segmente.
– lipsa oricărei implicări a managementului faţă de realizarea unei pagini performante de Internet a studioului (design, actualizare, etc.).
– managementul nu s-a implicat aproape niciodată în achiziţionarea de echipamente necesare producţiei. Cu toate astea, anumiţi angajaţi, deşi nu era prevăzut în fişa lor de post, au reuşit să completeze baza materială prin intervenţia directă la şeful serviciului financiar.
– necorelarea şi programarea total ineficientă a resurselor umane şi tehnice interdepartamentale. Acest fapt se datorează exclusiv unor permanente stări de conflict şi a lipsei de comunicare pe orizontală.
– lipsa totală a unor producţii proprii cu caracter regional deşi există un car mobil şi resurse tehnice aferente. Majoritatea covârşitoare au caracter local.
– în 99% din cazuri au fost trimise echipe în teren pt. producţia de emisiuni (chiar şi foarte complexe) fără echipament adecvat, fără personal auxiliar şi mai mult, în limita unei singure zile. Ce calitate pretindem că dorim să avem? Acum există justificarea că e criză, dar până acum?

Aceste lucruri sunt doar o mică parte din ceea ce, NU se întâmplă şi NU s-a întâmplat vreodată în studioul nostru. V-am scris aceste rânduri, pentru că nu peste mult timp o să fie concursul pentru ocuparea funcţiei de director. Nici nu vă imaginaţi ce bătălii se duc în interior. Câte frământări sunt între şefii de aici care vor să candideze şi la ce abuzuri sunt supuşi angajaţii, în funcţie de grupările de susţinători. Culmea tupeului este, că aceşti oameni care nu au nicio legătură cu managementul şi n-au făcut nimic notabil pt. acest studio în aproape 10 ani, încearcă acum prin toate metodele (presiuni politice, relaţii, şpagă, minciună) să acceadă la această funcţie. Ştiaţi că redactorul şef de la ştiri doreşte să candideze la acest post, în condiţiile în care are două sesizări făcute către cabinetul dvs. legate de furnizarea de imagini brute către posturile concurente de ştiri şi de accesul corespondenţilor acestora în incinta studioului pt. a se folosi de echipamentele TVR-ului? Culmea e că a şi recunoscut în scris! Unde mai este deontologia profesională? Numai pt. acest lucru şi ar fi trebuit să i se desfacă imediat contractul de muncă.
Facem apel la dvs. pentru că noi nu ne mai dorim o experienţă similară cu cea din trecut. Ne-am săturat de impostură şi de batjocură. Nu dorim decât să ne facem treaba în condiţii decente. Vrem DEMNITATE! Zilele astea nu putem să nu observăm cum dl. Bărbulescu se zbate să-şi pună urmaşul în funcţie şi cum ne ameninţă, că o să vedem noi. În ce calitate? Parcă era reprezentantul nostru? Ce mai caută acest personaj aici? Să ne terorizeze în continuare? Se laudă în gura mare că vă are la degetul mic, că el va fi preşedintele comisiei de examinare, asta vezi Doamne, cu justificarea că nu poate lăsa ca moştenire oricui toate “realizările măreţe” ale dumnealui. NIMIC MAI FALS! Vrea doar să-şi păstreze privilegiile (maşinile studioului, servitorii şi influenţa locală), reînnoirea contractului de muncă bine plătit, şi să-şi promoveze fata într-o funcţie superioară. Practic, pleacă ai noştrii, vin ai noştrii!
În final, vă rugăm doar să luaţi act de cele scrise mai sus şi după cum scria dl. Tismăneanu în ultimul lui articol vis-à-vis de d-na Culcer, să ne demonstraţi că sunteţi un adevărat “profesionist impecabil”!

Vă mulţumim! Cu stimă!

P.S. Poate că nu ar fi un lucru rău, ca cineva CHIAR SĂ VERIFICE ceea ce scrie în CV-urile lor!

5 thoughts on “Despre TVR Craiova

    • am murit de ras, auzi secretar de stat si consilier al PDG. la nebuni cu el , ce cauta asta in CA??? Domnule PDG ai citit asta, domnule Enea, ceilalti 12 din CA? CD-ul citeste? Trebuie gasita o modalitate de a zbura un personaj ca sta din CA… Nu exista o posibilitate? atatea ilegalitati, uzurparea de calitati oficiale se pedepseste de Codul Penal. Un infractor in CA??? Platit ca un rege? Uite cine ne conduce ( ma refer doar la maimutoiul asta, secretar de stat sau ce o mai fi). Am uitat, oricum ceilalti 12 din CA nu reprezinta, cum ar spune Traian, nimic pentru ca el e valoarea, el inclina balanta, iar PDG-ul e prietenul lui bun si concursul de la Craiova este de forma. Domnule LAZESCU, va rog, scapati-ne de infractorul asta. Va asteptam la Craiova. Poate chiar la concurs…..

  1. Din nefericire asa cum din clasa politica abia se mai poate alege ceva bun si in jurnalism situatia este dezastruasa. Observ o vadimizare a presei care ma intristeaza. Jurnalistii pe care ii citeam si a caror opinie imi placea sa o ascult treptat isi pierd credibilitatea. Au devenit patimasi in a vedea absolut totul rau si orbi pentru orice poate fi bine. S-au inregimentat politic si nu mai vad decat directia aratata de comandant. Este rau pentru ca avem nevoie de jurnalisti care sa faca opozitie puterii, dar nu sfidand bunul simt si inteligenta celor ce le citesc articolele sau le asculta emisiunile. Va scriu si va rog sa ma scuzati ca sunt oarecum pe langa subiectul din articolul dumneavoastra dar pe alte saituri este atata vulgaritate ca nu indraznesc sa comentez.

  2. Ce sa zic… cred ca e o problema generala in TVR, nu doar la Craiova.

    Cat despre…”au avut grijă să fie remuneraţi corespunzător lingăii, obedienţii şi turnătorii, nu profesioniştii!”… e in vreo institutie a statului altfel?

  3. Sunt absolut siderata cand constat ca de fapt, de la sfarsitul anilor ’40, nu am mai progresat deloc! Atunci au fost epurate de catre Ana Pauker & Co., elitele intelectualitatii romanesti, moment in care acel “vid” a fost umplut de toate lichelele si scursorile “revolutionare” ale societatii noastre. Analfabeti, agramati, semidocti, turnatori, impostori etc. etc. Cred ca acest Barbulescu, dupa cate citesc in CV-ul lui rezumat la punctul unu, impreuna cu cei pe care i-a pus ca sefi, sub comanda lui, reprezinta exact acel trecut sumbru din istoria noastra de care nimeni nu vrea sa-si mai aminteasca. Este cu atat mai tragic, cu cat televiziunea publica, ar trebui sa reprezinte un reper moral incontestabil si echidistant. Un reper al valorilor umane si al progresului. Pacat ca inca mai exista astfel de specimene!!!