KLAUS, PREȘEDINTELE LUI FELIX

Cine a crezut că Mihai Gâdea este candidatul prezidențial al Varanului ar face bine să vizioneze emisiunea de luni seara de la RealitateaTV, în care candidatul „marelui Partid Național Liberal” (sună ca dracu’, trebuie să recunoașteți) și-a expus principiile și ideile. Nu voi insista asupra incapacității domnului Johannis de a interpreta credibil textul pus în față de strategii de campanie, dar voi spune totuși, bazându-mă pe experiența proprie, că gorjenii – pe care îi cunosc destul de bine – nu vor avea niciodată răbdare să-l asculte, atât de prost vorbește! Și nici nu ar avea de ce să-l asculte, căci omul pur și simplu nu are mesaj propriu, nu are forță – și nu o are pentru că nici el nu crede în ceea ce spune.

Punctul nevralgic al discursului domnului Johannis a fost însă atitudinea față de Dan Voiculescu și față de actele de violență petrecute în timpul „plimbării împotiva statului” de duminică seara. Era un bun prilej pentru primarul Sibiului să ne convingă că nu a făcut blat cu USL, că nu este candidatul „coaliției Grivco”, și că dorește cu adevărat să schimbe din temelii „sistemul ticăloșit”. Ei bine, ne-a convins exact de contrariu: nici un cuvânt critic la adresa lui Dan Voiculescu și a jafului practicat de acesta și de rețeaua sa la adresa statului. Tot ce a găsit cu cale să spună candidtul ACL – și, desigur, al „marelui Partid Național Liberal” – este că el respectă deciziile instanței și că va garanta independența justiției. Iar despre evenimentele de duminică nu a putut spune decât că a fost un protest neautorizat, că nu e bine că au fost bruscați jurnaliștii și că autoritățile ar fi trebuit să-și facă datoria. Totul spus scurt, sec, fără vlagă și fără chef. Cine nu mă crede, să vizioneze emisiunea.

Personal, eu aș fi așteptat din partea candidatului „marei opoziții” să atace frontal și cu vigoare racilele actualului sistem, care a permis fraudarea statului și ne menține într-o stare de subdezvoltare economică; să demonstreze că este conștient de abuzurile actualei puteri, de incompetența guvernanților și de complicitatea dintre politicienii venali și corupți și o foarte mare parte a presei.  Altfel de ce am avea nevoie de opoziție? Doar ca să ne învețe manierele elegante?

Este adevărat că domnul Johannis s-a străduit să afirme apăsat că orientare pro-occidentală a României nu este negociabilă, dar noi știm din experiență că poți fi și cârtiță a Federației Ruse în interiorul NATO și al UE. Iar adorația moderatorilor de la Realitatea TV, post cu simpatii mai degrabă estice decât vestice, ar trebui să le dea de gândit celor care nu vor să trăiască superficial.

În sfârșit, urmărindu-l ieri seară pe Klaus Johannis, mi-a venit în minte o  posibilă explicație a evoluțiilor politice din ultima vreme: cred că ieșirea PNL din USL nu a fost decât o mișcare de fațadă, menită să credibilizeze candidatul PNL la președinție, știut fiind faptul că acest candidat este tot un produs al sistemului, „garantat Felix”. Klaus Johannis l-a înlocuit pe Crin Antonescu pentru că popularitatea acestuia din urmă se erodase serios. Cred de asemenea că toată telenovela cu respingerea de către PSD a numirii sale în funcția de ministru de interne și de vicepremier pentru probleme economice a fost tot o manevră pentru credibilizarea domnului Johannis ca om al opoziției. Să fim serioși: cererea PNL era absurdă și era formulată astfel tocmai pentru a fi respinsă. Pe scurt, circ ieftin. În concluzie, cred că totul este praf în ochi, pentru că este limpede că PSD câștigă în ambele cazuri: dacă pierde Klaus Johannis (cazul cel mai probabil), va deține puterea absolută, iar dacă va câștiga Klaus Johannis, tot PSD și PC vor deține puterea absolută. Indubitabil Victor Ponta va rămâne premier – și se va înțelege perfect cu noul președinte, care îi va vorbi frumos și respectuos! În acest scenariu – în care cred – rolul PDL este simplu de descris, dar nu m-am hotărât dacă e mai potrivit să folosesc termenul „trădare” sau cel de „vânzare”. Dar unde să fi ajuns PDL sub conducerea lui Vasile Blaga, vă întreb?

În concluzie, singurul candidat care va merita votat în această toamnă este Monica Macovei. Chiar dacă nu are șanse, are valoare, are principii și s-a dovedit curajoasă și consecventă. Ați ghicit: anul acesta nu mai votez cu răul cel mai mic, pentru că el nu există.

10 thoughts on “KLAUS, PREȘEDINTELE LUI FELIX

 1. Sunt un admirator fervent al Domniei Voastre dar, de data aceasta, NU va impartasesc deloc punctul de vedere. Cred in cuvantul unui neamt si nu am nicio temere ca acesta va trada sau va vinde dreapta. Ar trebui sa ne aducem aminte totusi ca a fost un moment cand si dl Traian Basescu s -a aflat in cardasie cu Voiculescu si ca actual guvern, ca de altfel si ex Guvernul Tariceanu sunt tot opera actualului presedinte. In locul Domniei Sale, eu as fi prefera demisia si participarea la un nou scrutin electoral. In consecinta, de gresit gresim toti, nimeni nu este infailibil in tara asta…..de -a lungul istoriei s -a dovedit ca intr-un fel sau altul toti cei care ne-au condus au gresit. Unii, din prea multa credinta in oameni…..Minciuna si manipularea, arme eficiente cu puternic iz bolsevic folosite de psd sunt pregatite in egala masura pentru PMP, ACL si MM. Esential este ca daca doi din cei 3 candidati, ai dreptei vor fi scosi din lupta, al treilea sa fie ajutat de dreapta unita cu simt de raspundere sa iasa castigator!….Altfel, toata dreapta va fi spulbera si va inceta sa existe….Nu trebuie uitat nicio clipa ca ne aflam cu totii de aceeasi parte a baricadei si trebuie sa avem intelepciunea si discernamantul sa nu ne (mai) improscam cu noroi si sa nu ne (mai) impuscam unul pe altul….Adversarul democratiei si libertatii in Romaniei se afla in fata noastra si nu lateral sau in spate…

  • Etnia nu este o garanție morală, iar domnul Johannis este un politician român. Îl judec deci după aceleași criterii pe care le aplic politicienilor de etnice română. Dacă Traian Băsescu a acceptat „soluția imorală”, pentru că nu avea alta, a propus și ieșirea din imoralitate prin alegeri anticipate, iar PNL a refuzat. În plus, nu este suficient să te declari de dreapta, ci trebuie să și dovedești că ești.

 2. Impresii, opinii si, poate ceva intuitie feminina. Din partea unui analist politic cu un background solid ma asteptam la o analiza pe baza de fapte si dovezi .” Oposibila explicatie …” si mai departe ” stiut fiind faptul ca acest candidat este un produs al sistemului GARANTAT FELIX ‘ nu dovedesc nimic ci arunca niste acuzatii , presupunand ca ati detine informatii certe in acest sens , dar nu le prezentati . Concluzia nu se deduce logic din cele prezentate mai sus ci, pur si simplu este o premiza de la care trebuia sa porniti , daca vroiati sa demonstrati ca singura care ar trebui votata este Monica Macovei . Si daca , tot asa precum afirmati, probabilitatea este ca Johannis sa piarda , ce mesaj dati alegatorilor de dreapta , mai ales ca , probabil ,nu veti mai vota in turul doi .

  • Nu, nu doresc să fac campanie pentru Monica Macovei, iar la interpretări de situații am și eu dreptul. Vom vedea în viitor dacă am avut dreptate sau nu. Repet: Johannis a fost candidatul coaliției Grivco la funcția de premier în 2009, iar în emisiunea cu pricina nu am auzit nici o critică la adresa lui Dan Voiculescu. Cine preferă să nu vadă ce văd eu nu mă poate obliga pe mine să nu văd.

 3. Ma ingrozeste tendentiozitatea acestei interpretari fortate. Tocmai am vazut emisiunea – http://www.realitatea.net/jocurideputere.html#emisiune11August2014-2100 – si cred ca oricine se uita la ea fara preconceptii poate aprecia aceasta abordare a lucrurilor. A garanta independenta justitiei inseamna si sa nu comentezi sentinte – daca zici despre o sentinta ca e buna, atunci despre una care nu-ti convine ce mai zici? Si cand este imixtiune in treburile justitiei – cand “confirmi” sau cand “infirmi” decizia unei instante?

  • Poate ca intelegem diferit semnificatiile ceea ce vedem. Nu este o nenorocire. Eu „vaz enorm si simt monstruos”, poate pentru că îi știu pe politicieni ceva mai demult?

 4. Pingback: Nasul TV » KLAUS, PREȘEDINTELE LUI FELIX

 5. Sa fim seriosi, Klaus Johannis nu spune nimic in general ! Cu asa candidat din partea dreptei suntem condamnati la comunism ! Predoiu ar fi fost mult mai potrivit !

 6. Am o parere similara cu a dumneavoastra. Eram deja decis s-o votez pe Monica Macovei.

 7. as fi vrut sa pot trimite si altora excelentul dv-oastra articol, dar constat cu tristete ca nu se poate decat dand copye-paste. Pacat. Merita sa fie citit de cat mai multa lume.