ÎNCĂ O TEMĂ FALSĂ: „PERSECUȚIA FUMĂTORILOR”.

Mărturisesc că mă dezgustă isteria întreținută de o parte a mass media, în frunte cu RealitateaTV, sub pretextul persecutării fumătorilor. Deși a citat un sondaj care arată că doar 10% din români se împotriveau noii legi anti-fumat, RTV, dar și postul de radio pe care-l ascult dimineața,  (mai discret, e drept), nu contenesc să-i căineze pe „persecutați”, chiar dacă sunt minoritari și chiar dacă fumatul este nociv sănătății tuturor: și celor care-l practică, și celor care au fost obligați până nu demult să-l suporte, căci România a fost întotdeauna o țară în care minoritățile au făcut legea, indiferent cât rău au generat. Isteria actuală nu se datorează vreunei preocupări pentru interesul public sau pentru binele aproapelui, ci egoismului jurnaliștilor și politicienilor care sunt fumători. Ei sunt cei care impun tema pe agenda publică, pentru a pune presiune pe autorități să ne expună din nou pe toți mofturilor lor, căci fumatul nu este nici o necesitate, nici un drept constituțional, ci exact ce am spus: un moft care face rău tuturor. Pentru cei care se vor irosi încercând să protesteze împotriva mea pe acest wall sau pe blog, amintesc că fumul de țigară conține gudroane, particule fine de tutun ars, care sunt inspirate de toți cei care respiră în jur și apoi se depun în diferite organe, în primul rând în plămâni, unde generează nu numai cancer ci și alte afecțiuni. Acestea sunt faptele – restul este propagandă. Americanii au înțeles demult pericolul fumatului în orice fel de spațiu public și nu a căzut nici un președinte american pentru că nu se fumează nicăieri în America. Europenii au înțeles și ei, mai târziu și mai greu, dar tot au înțeles (britanicii înaintea celorlalți) și iar nu a căzut nici un guvern și nu s-a revoltat nimeni. O anumită decență intelectuală și morală se impune în cele din urmă în lumea civilizată, mai ales când este vorba de interesul public. Doar la noi, televiziuni iresponsabile, care reprezintă doar interesele patronilor lor, se chinuie să ne convingă că suntem o nație divizată din cauza interdicției de a fuma în spațiul public. Adică din cauza interdicției de a face rău aproapelui. De fapt Realitatea TV este cea care se străduia în weekend să ne divizeze și să ne învrăjbească pe această temă. Sper să nu reușească, deși televiziunile mogulești au o experiență redutabilă în privința învrăjbirii națiunii. Poate că totuși de această dată românii vor fi mai generoși și mai înțelepți, inclusiv fumătorii.

Înțeleg că este greu pentru minoritatea influentă a jurnaliștilor și politicienilor fumători să accepte că au pierdut o partidă, chiar dacă este pentru binele public. Dar noi să ne amintim că suntem abia a 94-a țară care a introdus legislația anti-fumat. Trebuie oare să cădem și mai jos?

 

One thought on “ÎNCĂ O TEMĂ FALSĂ: „PERSECUȚIA FUMĂTORILOR”.

  1. Televiziunile nu sunt subjugate doar patronilor ci celor care fac publicitate. Indirect, marilor firme de distributie tigari (astazi nu mai au dreptul la reclame, dar lobby-stii sunt puternici, la fel de puternici cei din industria tuturului ca cei din industria pharma). Inclusiv platesc ca in filme actorii sa fumeze, sau in emisiuni! pentru ca au remarcat ca functioneaza! Cine are rabdare poate cauta pe youtube/net sunt filme cu lobby-sti, cum functioneaza, cum actioneaza. Am inceput sa imi intrebari acum 10 ani dupa ce vazui Insider, apoi in ultimii ani pe youtube am gasit multe documentare bine studiate.

    Cand am auzit de legea asta, eu am cautat prima data ce s-au intamplat la alte state. De ex. New York din 2008 a interzis fumatul si in parcuri (in interior era deja de ceva timp). Nu e coincidenta dar si atunci proteste au fost de la..firmele de distributie, doar ca au fost direct, pe fata: au adus cifre si evaluari, cum ca statul va pierde la incasari etc. Dupa un an statul new-york-ez avea incasari si mai mari, semn ca oamenii desi reduceau fumatul in interior inca fumau, ba au iesit si mai multi nefumatori; fumatul a scazut in timp datorita crizei financiare dar si datorita doctorilor. In plus, din 2008, in New york s-a masurat din primul an o scadere cu 20% a nr de infarct miocardic, crize astmaticilor cu internari, crize de boli acute respiratorii. Astazi in New York sunt 13% fumatori pe cand in restul americii peste 20% (iar in romania peste 30%), in toate cazurile in scadere.

    In rest, ca o remarca proprie, romanilor le place scandalul. Acum au cum face. Nu am tv, dar vad in jur cata energie se pierde in pro/contra. Ei bine, daca energia asta era canalizata pozitiv si constructiv, am fi construit autostrada aia :D